Restaurace Grand Prix

D178

Kohoutovice, samostatná historická obec na západním zalesněném okraji Brna, prošly v průběhu sedmdesátých až osmdesátých let razantní proměnou, když se na základě urbanistického plánu brněnského architekta Františka Kočího významně rozrostly po obvodu páteřní spojovací komunikace Libušiny třídy. Zdejší sídliště, které poskytlo ubytovací kapacity pro více než deset tisíc obyvatel, bylo postupně zformováno do několika navazujících okrsků o různých typech obytných objektů postavených převážně technologií T06B (deskové devítipodlažní domy, bodové domy o 4–13 podlažích). Ty byly organicky prostoupeny také centry občanské vybavenosti s obchodními i kulturními stavbami či školským zázemím nebo uměleckými díly převážně s tematikou hudebních motivů (Sylva Lacinová, Miloš Axman). Mezi nejvýraznější doplňky tohoto sídlištního vybavení rozhodně patřila restaurační nástavba jednoho z pětice výškových domů koncentrovaných kolem ulice Voříškova.
Restaurace Grand Prix posazená na střechu třináctipodlažního bodového domu na sídlišti v Kohoutovicích reprezentuje velmi specifickou možnost řešení občanské vybavenosti nově budovaných obytných celků. Dodnes aktivní architekt Jaroslav Černý, který zpracoval návrhy velké části obytných domů na sídlišti, zde v podobě dvoupodlažní restaurace se zavěšenými prosklenými fasádami ocelové konstrukce vytvořil významnou pohledovou dominantu celého okolního území. Reprezentativní občerstvovací zařízení s kapacitou 120 osob mělo fungovat jako exkluzivní vyhlídková kavárna nejen pro návštěvníky nedalekého okruhu Velké ceny ČSSR, ale zároveň hlavně pro obyvatele kohoutovického sídliště. Přístup do kavárny zdůrazněný v přízemí předsazeným schodištěm s mohutně vyčnívající ocelovou markýzou byl umístěn nezávisle na běžném provozu domu. Zasklení výtahu a šachta ve střešní části vizuálně zdůrazňovaly celkovou vertikalitu objektu. Kavárna Grand Prix byla posazena na mezipatro se vstupní halou, hygienickým zázemím, kancelářemi a šatnou, které zároveň izolovalo restaurační provoz od obytné části domu. Vnitřní prostory kavárny byly logicky uspořádány kolem proskleného obvodového pláště s posezením ve dvou řadách polokřesel Thonet a typových stolků s litinovou podnoží. Kavárna byla obsluhována z barového koutu ve středové části restaurace, odkud se také scházelo dolů schodištěm nebo bylo možno použít rychlovýtah.
Vnější podoba objektu je v současnosti stále velice dobře dochovaná, městská část Kohoutovice plánuje celkovou opravu prostorů kavárny, které nyní nabízí znovu k pronájmu.

RK 

Název
Restaurace Grand Prix

Datace
1975 – 1980

Architekt
Jaroslav Černý

Stezka
Kohoutovice 1946–1989

Kód
D178

Typ
Restaurace, kavárna, hotel

Adresa
Voříškova 289/2, (Kohoutovice), Brno, Kohoutovice

MHD
Voříškova (TROL 37)

GPS
49°11'49.6"N 16°32'08.2"E

Památková ochrana
Nejsou evidovány žádné způsoby ochrany

Prameny
https://pamatkovykatalog.cz/kavarna-grand-prix-20609398

Další objekty architekta