Sportovní a plavecký areál Tesla

D004

Sportovní areál Tesla byl postaven na popud tehdejšího ředitele podniku tělovýchovné jednoty Tesla Jiřího Štětiny, který si přál důstojný prostor pro volejbalové mužstvo i plavecký stadion pro zaměstnance. Projekt vypracoval brněnský Stavoprojekt. Autorem návrhu zajímavě řešených společně zastřešených dvou hal je architekt Viktor Rudiš, který na lanové konstrukci střechy spolupracoval se statikem Zdeňkem Musilem a na interiérech s Dagmar Glosovou. Výstavba probíhala ve spolupráci s národním podnikem Tesla a byla součástí tzv. akce Z, při které se obyvatelé města brigádně podíleli na veřejně prospěšných stavbách. Kvůli tomu se realizace projektu protáhla až do roku 1982, přestože samotná hala s bazénem stála už v roce 1976. Zajímavě řešená konstrukce prověšené lanové střechy na tenkých ocelových vaznících, kterou drží kovové stožáry po stranách, vznikla jako důsledek nedostatku masivní oceli. Inspiraci pro její řešení našel architekt v návrhu plaveckého bazénu pro olympijské hry v Mexiku v roce 1968. Interiér i exteriér hal je zdoben čtvercovými keramickými obklady a skleněnými mozaikami.
V roce 2001 proběhly dílčí modernizace objektu, např. volejbalová hala získala novou podlahovou krytinu, dodnes si však areál zachovává svůj původní ráz.

 

Název
Sportovní a plavecký areál Tesla

Datace
1973 – 1982

Architekti/ky
Viktor Rudiš, Dagmar Glosová, Zdeněk Musil

Stezka
Lesná 1946–1989

Kód
D004

Typ
Sportovní areál

Adresa
Halasovo náměstí 826/7, (Lesná), Brno, Sever

MHD
Halasovo náměstí (TRAM 9,11)
Poliklinika Lesná (BUS 44,53,57)


GPS
49°13'23.5"N 16°37'28.9"E

Památková ochrana
Nejsou evidovány žádné způsoby ochrany

Prameny
https://pamatkovykatalog.cz/viceucelova-hala-tj-tesla-19127078