Rodinný dům dr. K. Bělohradského

C003

Součástí rozsáhlé zástavby Žlutého kopce pro Stavební a bytové družstvo „Na Vyhlídce“, která vznikla podle návrhu Jindřicha Kumpošta, je i vila pro dr. Bělohradského v ulici Tvrdého. Tvoří pokračování urbanistické koncepce Vaňkova náměstí, jehož jádrem jsou dva segmenty bytových domů, a je urbanistickým protipólem Haselmannova rodinného domu v Barvičově ulici.
Jednopatrová stavba s hladkou fasádou a výraznou kamennou podezdívkou je umístěna uprostřed podélné zahrady dále od uliční čáry. Je tvořena dvěma téměř totožnými byty v přízemí a v prvním patře, v části suterénu se nachází garáž. Hlavní vchod do domu je umístěn v levém bočním průčelí a vchází se z něj do malé předsíně a velké vstupní haly, na kterou navazují tři pokoje tvořící obytnou část orientovanou na jih a východ. Vlevo od vstupu se nachází schodiště do patra, kuchyň, pokojík pro služku a lázeň. Stejné rozvržení vnitřních prostor se opakuje i v prvním patře, pouze okna obytných místností do ulice jsou součástí zaobleného arkýře, který je jediným plastickým prvkem na fasádě. Pokračováním korunní římsy je na jižní straně zábradlí střešní terasy, která zabírá polovinu rozlohy dispozice domu, druhá půlka je kryta tradiční valbovou střechou.

PH

Název
Rodinný dům dr. K. Bělohradského

Datace
1926 – 1927

Architekt
Jindřich Kumpošt

Stezka
Masarykova čtvrť

Kód
C003

Typ
Rodinný dům, vila

Adresa
Tvrdého 568/26, (Stránice), Brno, Střed

MHD
Žlutý kopec (BUS 35, 38, 39,80)
Vaňkovo náměstí (BUS 35,38,39,68,80)


GPS
49°11'43.228"N, 16°35'12.731"E

Literatura
Petr Pelčák, Ivan Wahla (eds.), Jindřich Kumpošt 1891-1968, Brno 2006